Mijn kind heeft een leerstoornis. Hoe gaan jullie hier mee om?
Wij geloven in een gepersonaliseerde aanpak voor elke leerling. We bieden brede basiszorg die alle leerlingen ten goede komt, zoals duidelijke instructies, visuele ondersteuning en rustgevende werkplekken. Onze zorgteam heeft ruime ervaring in het ondersteunen van leerlingen met diverse leerstoornissen, zoals dyslexie, dyscalculie, ADHD en ASS. Aan het begin van elk schooljaar organiseren we een intakegesprek met de ouders om een duidelijk plan op te stellen en de nodige ondersteuning af te stemmen.
Daarnaast hebben we regelmatig overlegmomenten, zowel met het zorgteam als met de nestleerkrachten. Dit gebeurt wekelijks of tweewekelijks in een ‘nestoverleg’, zodat we de voortgang kunnen volgen en de aanpak waar nodig bijstellen. We gebruiken een ondersteuningsfiche waarin alle maatregelen en hulpmiddelen worden genoteerd, zodat iedereen goed op de hoogte is van de specifieke behoeften en begeleiding.
Wij zorgen ervoor dat ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen, met de juiste begeleiding en hulpmiddelen die passen bij de specifieke behoeften van de leerling.
Voorbeelden van ondersteuningsmogelijkheden zijn:
- Bij dyslexie: gebruik van voorleessoftware, het niet aanrekenen van spellingsfouten bij niet-talige vakken, op voorhand bezorgen van leesteksten, gebruik van hulpkaarten, extra tijd voor het maken van toetsen/examens en eventueel mondeling toetsen, …
- Bij dyscalculie: gebruik van rekenmachine, gebruik van hulpkaarten, gebruik van formularium, extra tijd voor het maken van toetsen/examens en eventueel mondeling toetsen, …
- Bij ADD/ADHD: time-out, mogelijkheid tot een geluidsdichte hoofdtelefoon, vooraan in de klas zitten, …